Beslenme - Okul Çocuklarında ve Ergenlikte Beslenme Sorunları
Diş Çürükleri
Ağız ve diş sağlığı, bireylerin yemek yeme, nefes alma ve konuşma gibi temel işlevleri yerine getirmesini sağlayan ağız, dişler ve ağız içi yapıların durumunu ifade ederken, diğer yandan da kendine güven, kendini iyi hissetme, rahatsızlık ve utanç hissetmeme, sosyalleşebilme ve ağrısız olma gibi psikososyal boyutları da kapsamaktadır. Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır, bireylerin topluma katılımını ve potansiyellerini gerçekleştirmesini destekler.
Diş çürüğü veya basitçe çürük olarak bilinen durum, en yaygın bulaşıcı olmayan hastalık olup, önemli bir halk sağlığı sorunudur ve dünya çapında 2 milyardan fazla insanı etkiler. Dünya nüfusunun üçte birinden fazlası tedavi edilmeyen diş çürükleriyle yaşamaktadır. Tedavi edilmeyen diş çürükleri, 514 milyon kişiyi etkileyen en yaygın kronik çocukluk hastalığıdır.
Diş çürüğü çok faktörlü bir hastalıktır ve gelişiminde bireysel, aileyle ve toplumla ilgili faktörler (sosyal ve fiziksel çevre, davranış ve sağlık hizmetleri ve ticari faktörler) yaşam boyu etkili olmaktadır. Ancak yiyecek ve içeceklerle yüksek şeker tüketimi en önemli risk faktörüdür.
Tedavi edilmeyen çürüklerin yaşamın farklı evrelerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Ağız ve diş sağlığı tehlikeye girdiğinde genel sağlık da etkilenir. Tekrarlanan ağrı atakları, çiğneme ve uyku zorlukları yaşam kalitesini ve üretkenliği azalttığı için eğitim fırsatlarının kaçırılmasına yol açar ve okul başarısında azalmaya katkıda bulunur. Tedavi edilmemiş çürükler aynı zamanda çocuklarda zayıflığa ve bodurluğa da katkıda bulunan bir faktördür. Sosyal izolasyona yol açabilir. Ağız ve diş sağlığı sorunları hane halkı harcamalarını artırır, insanların yaşam kalitesini ve refahını ciddi şekilde etkiler, bireyler ve aileler üzerinde ciddi sosyal ve ekonomik etki oluşturur. Tüm ağız ve diş hastalıkları doğası gereği kronik, ilerleyici ve kümülatiftir.
Çürük bakımı/tedavisi ve şeker alımının kısıtlanması diş çürüğünün görülme sıklığını ve şiddetini azaltır. Ayrıca kişisel bakım ve kişisel ağız hijyeni uygulamaları da ağız hijyenini iyileştirir ve çürüğün ilerlemesini yavaşlatır. Tüm yaş gruplarında çürük riskini azaltmak için florürlü diş macunu ile günde iki kez diş fırçalamak gereklidir.