Beslenme - Okul Çocuklarında ve Ergenlikte Beslenme Sorunları
Yeme Davranışı Bozuklukları
Yeme bozuklukları genellikle ergenlik döneminde başlayan ve yeme davranışında bozukluklarla karakterize olan (hiç yememe, çok az yeme veya aşırı ya da nöbetler şeklinde yemek yeme gibi) hastalıklardır. Yeme bozukluklarının görülme sıklığı günümüzde giderek artmaktadır. Yeme bozuklukları kadınlarda erkeklere göre 6-10 kat daha fazla görülmektedir ve erkekler hastaların %5-10’unu oluşturmaktadır.
Çocuk ve ergenlerde ideal vücut ağırlığı, uygun beslenme ve fiziksel aktivite ile desteklenirken, bozulmuş beden algısı ve düzensiz yeme veya egzersiz davranışından kaçınılmalıdır. Ölçüsüz yeme, tıkanırcasına yeme, kusma, bozulmuş beden algısı ve şişmanlık korkusu gibi düzensiz yeme davranışları yaygın olarak ergenlerde, yeme bozuklukları ise her yaşta görülür.
Yeme bozukluğu riskini azaltmak için çocukların:
Anne ve babada ergendeki kilo kaybına yönelik endişe, ergenin beden imajı ile ilişkili kaygısının artması, yeme davranışlarında değişiklikler, öğün atlama, öğünlerdeki yemek miktarını azaltma, diyetteki yağın azaltılması, aşırı yeme ataklarının olması, kusma, aşırı egzersiz yapma ve kız çocuklarda adet görmeme sık görülen belirtiler arasındadır. Bu belirtiler ya da beden ağırlığı ve beslenme davranışlarındaki değişiklikler nedeniyle şüphelenilen durumlarda bir uzmana başvurulmalıdır.